Covid-19 op Sint Eustatius

Een grote uitbraak van Covid-19 op het kleine eiland Sint-Eustatius werd in 2020 veroorzaakt door een Nederlandse microbioloog die het PCR-test apparaat voor het laboratorium kwam installeren en uitleggen. De eerste test van zijn eigen neusslijmvlies bleek onverwacht positief. Veel personeelsleden waar hij nauw contact mee had gehad raakten besmet en sommigen werden flink ziek.

In juni 2020 was er dan al een hospitainer geïnstalleerd om te helpen bij de bestrijding van de pandemie. https://www.statiagovernment.com/key-topics/health/hospitainer

Toen ik eind januari 2021 aankwam op Sint-Eustatius, verbleef er nog 1 patiënt in isolatie in deze hospitainer. Ik zelf moest net als iedereen 12 dagen in quarantaine in de mooiste hotelkamer van The Old Gin House met balkon op de Caribische Zee.

Op de 10e dag bleek de Coronasneltest negatief en was ik vrij. Vrij betekende: weer kunnen eten in een restaurant, zonder mondkapje in winkels rondlopen, handen schudden, mensen aanraken en dansen op feestjes.

De 12-daagse quarantaine-regel had tot gevolg dat er geen toeristen willen komen naar het eiland. Slechts af en toe komt er een groep Amerikanen om er een week te duiken en blijft dan in de eigen quarantaine bubble. Het vliegverkeer is gereduceerd tot slechts 2 x per week een lijnvlucht op vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Patiënten worden alleen met dringende reden verwezen naar het ziekenhuis in Sint-Maarten, want zij moeten bij terugkomst ook weer in quarantaine. Voor de vijf nierdialyse patiënten gaat er drie per week een vliegtuig betaald door de zorgverzekeraar heen en terug. Ook drie keer per week is er een bubble-vlucht voor zeven patiënten, die voor onderzoek of behandeling Sint-Maarten kunnen bezoeken, een verpleegkundige begeleid hen en zorgt dat ze voor en na de behandeling in een speciale ruimte blijven. Dit helpt een klein beetje om de grote wachtlijst weg te werken voor het bezoek aan een specialist.

Het ministerie van VWS had besloten dat de hele bevolking van Saba en Sint-Eustatius in februari en maart gevaccineerd zou worden met het Moderna vaccin. Omdat het zich liet aanzien dat er veel weerstand zou zijn onder de bevolking waren er bijeenkomsten en radio-uitzendingen o.a. op Facebook Live georganiseerd. Een viroloog en een immuoloog van de Medical School op Saba vlogen over op hun eerste uitstapje van het eiland sinds een jaar. Ze probeerden op hilarische wijze mensen te overtuigen. Ze speelden in toneelstukjes het virus en het spike-eiwit na.

De uitnodiging voor de vaccinatie werd persoonlijk thuis bezorgd.

Maar ook de plaatselijke huisartsen lukte het niet de bevolking te motiveren. Nog geen derde van de bevolking boven de 18 is gevaccineerd en deze groep bestaat vooral uit de immigranten uit Europa en de Caribische regio.

De 12-daagse quarantaine zal hierdoor nog enige tijd nodig blijven.

Over Jankees de Ridder

blogger, singer, walker, hypnotherapist, father and so much more
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie