Een Kunstenaarsdorp in Oeganda

Colin Sekajugo, een selfmade kunstenaar, die voor Oeganda zijn kunst zelfs mocht etaleren op de Biënnale in Venetië, heeft 12 jaar geleden een beeldentuin met kunstenaarswerkplaats geschapen in Ndegeya, een dorp 5 kilometer van de stad Masaka in Oeganda.  https://afriartgallery.org/artists/collin-sekajugo

In die tijd was er ook een NGO die in het dorp een Community Art Centre met een bibliotheek bouwde en divers kunstonderwijs aan kinderen organiseerde. Het ideaal om een kunstenaarsdorp te maken vindt heel langzaam plaats. In november 2023 was er een groep kunstenaars uit Ghana, Kameroen en Zwitserland die in het dorp muurschilderingen heeft gemaakt.

In het dorp wonen en werken nu drie andere selfmade kunstenaars, die door Colin op weg worden geholpen en inmiddels samen met hem onder andere in Dubai en Taipei hebben geëxposeerd. Alle kunstenaar werken veel met lokale en duurzame materialen als schutbladen van de bananenboom, ‘barkcloth’ doek gemaakt van de schors van een ficussoort, stukjes gekleurde Afrikaanse stoffen, oude bakolie flessen en plastic zakjes.

In februari 2024 bezocht ik Camp Ndegeya of wel Weaverbird Art Residency en kon de  drie kunstenaars met hun eigen stijl ontmoeten. Ze hebben allen in Amasaka Gallery in Masaka een grote expositie gehad (zie de links). Een Congolese kunstenaar is inmiddels ook een atelierwoning in het dorp aan het bouwen en een jonge aspirerende kunstenaar is kort geleden onder de hoede van de drie kunstenaars gekomen.

Christine Nyatho https://www.amasakagallery.com/kafunda-mama

Florence Nanteza  https://www.amasakagallery.com/florencenanteza

Carson Buka https://www.amasakagallery.com/carsonbuka

Toen ik de Amasaka Gallery bezocht stond tegenover de Galerie op straat een kunstwerk waar voorbijgangers in konden zitten aan een tafeltje, als een Wevervogel die door hun moeder wordt gevoed.

Tijdens de 2 weken die ik in Ndegeya verbleef heb ik materiaal in de omgeving verzameld en er kunstwerken mee gemaakt https://blogfromdoc.wordpress.com/2024/02/26/zeg-het-met-bladeren/ en onder andere portretten en dieren geschilderd:

Omdat er al heel lang geen kunstonderwijs voor de kinderen op de lagere scholen was gegeven en ik me ook door de kinderen wilde laten inspireren, hebben we samen workshops met acryl en soft pastel gegeven. Vlakbij het dorp is een groot moeras, een bron voor het maken van bakstenen en de mogelijkheid om als een dolle te gaan boetseren, wat we ook de kinderen hebben laten doen.

Over Jankees de Ridder

blogger, singer, walker, hypnotherapist, father and so much more
Dit bericht werd geplaatst in afrika, beeldhouwen, fotografie, kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie